Merinould, det ultimative uld til kugletæpper og inderbekældning

Merino får i en gade

Merino uld – Kongen af uld typer?faar

Så mange egenskaber i små og fine fibre!

Uld er et af de mest anvendelige naturlige materialer i verdenen og der findes omtrent 8000 kvaliteter, alt efter race, land og klima. Det er naturens mest praktiske materiale og det har endnu ikke været muligt at producere kunstige fibre med ligeså gode og unikke egenskaber. Vi forbinder det dog ofte med krassende sweatere fra 70’erne, men uld kan være meget behageligt.  Vi vil nu se på hvorfor merinould er så godt til at lave kugletæpper med.

Merino uld historien

Uld er et af de ældste fibre anvendt i verden. Der er fundet tekstiller lavet af uld, som er dateret til mere end 3000 år før Kristus. Der findes mere end 200 racer får og tilsammen er de omkring en milliard i hele verden. De største områder med får er Australien, Sydamerika og New Zealand hvor ulden til vores kugletæpper kommer fra. I New Zealand er der 7 får per indbygger. Den mest populære race i New Zealand er merino fåret som kom hertil i slutningen af 1700 tallet. Merino uld ses som at have det fineste og blødeste uld af alle får racer. En af grundene er at ulden kan have op til 40 krøller per centimeter, hvilket resulterer i færre kontaktpunkter mellem huden og ulden. Fårene skal klippes mindst en gang om året, fordi deres uld ikke stopper med at vokse. Hvis fåret ikke klippes kan fåret opleve stress, mobilitetsproblemer og blindhed.

Shrek, the sheep, brød sig ikke om at blive klippet. Derfor flygtede fåret og levede i 6 år uden at blive klippet. Læs mere om ham her.

Merinould og kugletæpper

Merinould bruges til at lave filtkuglerne der i et kugletæppe, idet ulden krøller mere, er finere end andre uld typer og derfor filter nemmere. Dette sammen med blødheden og at den er selvrensende gør ulden fantastisk til kugletæpper og tøj.

Et kugletæppe med babyen Loui

Det er godt som et børnetæppe idet det kan regulere krops temperaturen, og hvilket barn vil ikke nyde at slappe af på et blødt og dejligt kugletæppe. Ved at de er lavet 100% af merino uld, er tæpperne helt naturlige og allergi-fri.

Blødt, lugtfri og selvrensende uld

Strukturen på merinould fibre er kompleks. Merino uld har et lag af keratin, der nedbryder ildelugtende bakterier. Der er to forskellige typer af celler i uldens fibre, der absorberer forskellige mængder af fugt. Denne ulighed skaber friktion og giver den selvrensende effekt. Mere teknisk skyldes det et ydre lag som er hydrofobisk (altså modstandsdygtige overfor vand) og et indre lag som er hydrofil (altså absorbere vand). De indre hydrofil lag kan optage op til 1/3 af uldens vægt uden at det begynder at føles vådt og klamt. Det ydre hydrofobiske lag giver også en plet afvisende effekt, fordi det forhindre pletter i at blive absorberet.

Merino uld genere ikke statisk energi, og tiltrækker derfor mindre støv og fnug.

Strukturen på merinould
Strukturen af merinould fibre

De tynde fibre er meget mindre end almindelig uld. Derfor føles merino uld lettere og mere blød imod huden, end andre uld typer. Her under kan forskellen ses på almindelig uld, merinould og syntetisk.

merinould-vs-uld
Forskellen mellem uld typer

New Zealandsk merino uld eksporteres til hele verden og anvendes af flere store modehuse, til jakkesæt, sportstøj og modetøj. Modehusene er eksempelvis Armani, og SmartWool. Merinould anvendes pga. dens blødere struktur hvillet gør den meget behagelig og har også den fordel at blødgøre din hud pga. keratinet i merino uld.

Uld og udholdenhedsports

Uld bliver ofte anvendt til udholdenhedsports som løbning, cykling, hiking, skiløb og andre cardio workouts. Som tidligere beskrevet er en af grundende den selv rensende effekt og evnen til at absorbere fugt. Den mest anvende uldtype til inderbeklædning er merinould. Idet det er så blødt, og derfor ikke skal terroriserer af barndoms minder af en hjemmestrikkede kradse sweater. De krøller meget, som gør produktet bliver elastisk og giver en tætsiddende effekt til inderbeklædningen.

Der er flere egenskaber der bidrager til merino ulds popularitet:

 • Varmeregulering: Merino er fantastisk til at regulere kroppens temperatur, især når den bæres direkte imod huden. Det giver varme uden at overophede, pga. den gode åndbarhed i fibrene. Det trækker sved væk fra huden, men ulden kommer ikke til at føles våd, idet keratinfibrene både er hydrofobiske (altså modstandsdygtige overfor vand) og hydrofil (altså absorbere vand).
 • Vandabsorberende: Uld kan absorbere op til 1/3 vand af dens vægt. Men det helt specielle er uldens evne til at stadig give og holde på varmen.
 • Selv rensende: Som beskrevet før har uldens antibakterielle egenskaber og er altså selvrensende.
 • Det blødeste: Merino uld er den blødeste uld type, pga. finere fibre
 • Varme til vægt ratio: Til sidst har denne type uld også den bedste varmeegenskab i forhold til dens vægt. Det skyldes små luftholdige “lommer” i de fine fibre, der fungere lidt som en sovepose og skaber en væg mod en kolde eller meget varme luft.

Inderbekældning af merino uld er altså det bedste materiale til udholdenhedsports. Idet det regulere koppens temperatur, absorbere svedens, blødt og let, samt er det selv ransende!

Merino ulden arbejder med kroppen til at regulere krops temperaturen. Dette sker ved at frigive eller absorbere fugt. Ved kolde forhold absorbere ulden fugt og starter en “varme proces”. Ved varmeforhold regulere ulden varmen ved fordampning af fugt, lidt ligesom menneskers svedningsproces, vi bruger for at køle ned.

Hvordan vasker man uld?

Vi for ofte en del spørgsmål omkring hvordan man skal vaske og rengøre kugletæpper og uld. Derfor kan du læse omkring rengøring af uld her. Samt hvorfor det er vigtigt at vedligeholde det på en korrekt måde! Idet vores kugletæppers uld er selv rensende bør de ikke vaskes, medmindre der er sket et uheld eller det er meget beskidt. Her har vi nogle tips til at rengøre tæppet.

Uld er et levende naturmateriale og det er derfor vigtigt at det rengøres og vaskes på den korrekte måde!

Første regel: Vask aldrig uld med vaskepulver som indeholder enzymer

Idag indeholder de fleste vaskemidler enzymer, fordi de er gode til at opløse fedt, snavs og skidt. Derved bliver rengøringen hurtigere og nemmere. MEN uld kan ikke klare eller tåle enzymer, da enzymerne opløser (æder) ulden. Så når du skal vaske uld produkter, så anvend vaskepulver uden enzymer eller endnu bedre, vaskepulver der er specifikt er til uld. Har du brug for at vaske dit uld i en fart, og ikke har vaskepulver til uld, kan hårshampoo bruges istedet. Uld er nemlig “hår” og derfor er det er fint alternativ til vaskepulver til uld.

Anden regel: Vask aldrig uld med for varmt vand

Uld krymper hvis det vaske i for varmt vand, UDEN det bliver strukket ud samtidig. Men vask altid uld i koldt vand for at være på den sikre side. De fleste vaskemaskiner har et uld program, som kan bruges når der skal vaskes uld. Vær opmærksom på at nogle uld produkter skal vaskes i hånden!

Tredje regel: Pas på med pletfjerner

Pletfjerner kan virker ligesom vaskepulver med enzymer og æde ulden. Derfor bør pletfjerner brugen minimere og helt slet ikke anvendes.

Fjerde regel: Pas på med uld i en tørretumbler

Uld skrumper ca. en størrelse når det første gang bliver tørret i en tørretumbler.

Miljøvenligt

Merino uld er sammensat af et naturligt protein, der er biologisk nedbrydelige, og det ligner proteinet i menneskehår. Når ulden bortskaffes, vil merinould nedbrydes i jord i løbet af få år og langsomt frigive værdifulde nitrogen-baserede næringsstoffer tilbage i jorden, der virker som gødning. I modsætning til syntetiske fibre der er ekstremt langsomme til at blive nedbrudt.

Konklusion

Merino uld er det bedste uld til sportstøj og kugletæpper! Ulden’s mange egenskaber gør det nemt at vedligeholde, rengøre og vigtigt af at så er det blødt og det kradser ikke. Det kan virkeligt godt betale sig at købe en høj kvalitets uld som merino, når der skal investeres i sportstøj eller gulvtæpper.

Kort liste over merino uldens egenskaber:

 • Det blødeste uld
 • Meget elastisk
 • Har en god åndbarhed
 • Kan varme og køle ens temperatur
 • Skaber ikke statisk energi
 • Nemt at rengøre
 • Plet afvisende
 • Lugt afvisende
 • Brandsikker
 • 100% naturligt
 • Bionedbrydelig
 • Genanvendeligt

På grund af alle disse egenskaber, bruger vi hos Una LIVING merino uld til at fremstille vores kugletæpper.