Indretning med løse tæpper og kugletæpper [25 tips]

Gråt kugletæppe under en stol

multi farvet kugletæppe af uldkugler

Det rigtige gulvtæppe kan forandre og gøre en stor forskel i dit hjem!

Vi giver dig denne guide til at finde det rigtige tæppe til dit hjem. Der findes mange forskellige typer tæpper og der er lidt for enhver smag. Dermed er der ligeså mange valg.

Væg-til-væg eller løse tæpper?..

Hvilke farver, Hvilken form, Type og materiale?

Ja, der er mange valg, som vi håber at kunne hjælpe dig med.

Den nemmeste makeover i dit hjem kan foretages med et nyt løst tæppe. Et tæppe påvirker indretningen i ethvert rum enormt meget. Omplacering af gamle eller nye tæpper og puder kan lynhurtigt forandre udseendet af et rum.

I de seneste år er løse gulvtæpper kommet tilbage i stor stil, og især har kugletæppet fundet sin vej ind i mange hjem.

Efter en lang periode med minimalistiske hvide rum, er tiden nu kommet til en indretning, der tør noget mere. Man kan sige at tæppet er boligens drama queen, og sådan skal løse tæpper også behandles i indretningen!

Væg-til-væg eller løse tæpper? Bruges væg-til-væg stadig?

Det er ved at være mange år siden at væg-til-væg tæpper var populære og det er der flere grunde til. Helt tilbage i 2009 var væg-til-væg tæpperne næsten tilbage igen. For det første er væg-til-væg besværlige at rengøre og vedligeholde. Det er svært at få støvsuget ordenligt, hvilket betyder at støv, mider og andre allergener vil sidde tilbage i denne slags tæpper. Skulle der komme en plet som ikke kan fjernes, er der kun to muligheder. Enten skal der lægge et helt nyt tæppe eller også skal pletten skæres fra og der repareres med et lille nyt stykke tæppe. DET er bare ikke kønt på nogle måder!

Væg-til-væg tæpper er dejligt bløde og varme for ens fødder, samtidig med at de nedsætter støj. Men disse fordele kan også opnås ved mere mobile løse tæpper. Løse tæpper er derfor det populære valg!

Løse tæpper findes i alle former, typer og farver. De kan nemt blive skiftet ud eller flyttet til et andet rum. Det kræver dog at gulvet er flot – heldigvis er de fleste danske gulve lavet af flot træ. Som sagt kan et løst tæppe ændre stilen og skabe en wow-faktor i et rum. Der er noget for enhver smag i forskellige materialer, mønstre og farver. Så hvordan skal man finde frem til det tæppe, der vil passe bedst ind? Herunder vil vi komme med nogle tips til valg af materiale samt hvor de forskellige typer af tæpper passer ind.

 

Materiale

Før du begynder at tænke over selve designet og farverne på tæppet, bør du overveje dette:

  1. Skal tæppet placeres et ”trafikeret” sted?
  2. Er der stor risiko for pletter på tæppet?
  3. Hvor meget vil du betale for et tæppe?
  4. Skal det være blødt?
  5. Hvor tykt skal tæppet være?

Luven på tæppet

Når man snakker om tæppets materiale, er det vigtigt at se på luven. Luven er tæppets overflade, og det kan enten være opskåret eller uopskåret, langt eller kort. Jo tættere luven er, desto mere holdbart og slidstærkt vil tæppet være, samt nemmere at rengøre. Ligesom et tæppe med en kort luv er nemmere at rengøre end et tæppe med lang luv.

Tip: Har medlemmer af familien støvallergi, så undgå høj luvede tæpper og gå i stedet efter de fladvævede. Fladvævede tæpper er nemmere at støvsuge idet færre støvpartikler kan glemme sig.

Bagsiden på tæppet

Bagsiden på tæppet er også vigtig for holdbarheden. Især når luven ikke er tæt og lavet af svage fibre. Her vil nogle tæpper have en skumside, der kan forlænge levetiden for nogle tæppe materialer. Uldtæpper vil aldrig have en bagside, da fibrene er så stærke.

1. Uld tæpper – Dette materiale er det dyreste, men samtidig meget holdbart, miljøvenligt og dejligt blødt. Så oftest er det investeringen værd, også selvom det koster to eller tre gange så meget som andre typer af tæpper. Der findes flere forskellige uld typer og kvaliteten kan variere meget. Kongen af uld er merino ulden, som er blødere, ikke-kradsende og meget mere! Et uldtæppe er ideelt, hvis du ønsker et tæppe der er blødt, af høj kvalitet, miljøvenligt og tykt.

2. Nylon tæpper – Dette materiale er det mest holdbare til områder med meget ”trafik”. Nylon tæpper er bløde og findes i mange forskellige stilarter og farver. Vælg et nylon tæppe hvis det skal fungere som gulvbelægning et sted med meget trafik, som f.eks. i entreen. Et uldtæppe er dog også holdbart nok til at være placeret i en entré.

3. Polyester tæpper – Polyester tæpper minder meget om nylon tæpper, bortset fra at de er billigere og har en lavere holdbarhed. Du får forholdsvis meget tæppe for dine penge. Vælg et polyester tæppe, hvis det skal placeres et sted med høj risiko for pletter eller spild af væsker, idet disse tæpper er pletafvisende.

4. Solution Dyed Polyester – Fremstillingsmetoden til dette materiale begrænser udvalget af de mønstre og farver som tæpperne kan fås i. Men kan du finde et tæppe i dette materiale som du kan lide, får du her mest for pengene. Denne type tæppe er næsten helt pletafvisende, produceret med lidt olie og resistent for blegemidler og UV stråling. Dette er altså et funktionelt tæppe, der kan placeres alle steder i dit hjem.

5. Olefin tæpper – Fibrene er lavet af plast, og derved er tæppet meget holdbart og modstandsdygtigt over for pletter. Men da det er lavet af plast, er Olefin tæpper ikke bløde!

Tips til at vælge det rigtige løse tæppe

Nu når du har fået en idé om hvilket materiale og type tæppe, der vil passe bedst til den valgte placering i dit hjem, kan du herunder se vores tips til hvilket mønster, form, farve osv. der vil fungere bedst

1. Et tæppe kan bruges til at samle og udvikle en helhed i indretningen af et rum.

2. Miks gerne tæpper eller puder med etniske mønstre med en nordisk minimalistisk stil. Det kan skabe en spændende og kontrastfyldt indretning.

3. Fladvævede og ensfarvede tæpper vil give din indretning et mere stringent udtryk. Hvis du vil have dine møbler i fokus, så gå efter sådanne tæpper.

4. Mønstrede og højluvede tæpper vil modsat de fladvævede og ensfarvede styre indretningen og stilen mod et mere blidt udtryk.

5. Er dine møbler minimalistiske og ensfarvede kan din indretning godt tåle et tæppe med mønstre eller stærke farver. Omvendt bør du vælge et mere ensfarvet tæppe, hvis du har møbler i mange farver og forskellige materialer.

6. Mørke tæpper er gode til lyse rum, da de kan skabe kontrast.

7. Et løst tæppe kan være med til at markere overgangen fra hjemmekontoret til resten af stuen.

8. Typisk anvendes tæpper under sofabordet, men flere og flere anvender dem i dag under f.eks. lænestolen i stuen. Dette understreger de forskellige zoner i et rum og skaber ro.

9. For de modige kan tæpper også hænges op på væggen.

10. Tæpper er gode til de steder i hjemmet, hvor du vil koble af med en afslappet stemning.

11. Har du mange firkantede møbler i stuen eller på kontoret, skal du bruge runde tæpper til at bløde møblerne op.

12. Et tæppe giver dit hjem farve og liv. Derfor skal du vælge et tæppe med spræl for at få den maksimale virkning.

13. Er din indretningsstil meget stram, kan et rundt tæppe løsne stilen lidt op.

14. Forskellige typer af tæpper kan give et rum personlighed og gøre det mere spændende.

15. Tænk over hvilket rum tæppet skal placeres i.

16. Et kludetæppe i et køkken kan skabe mere hygge og en mindre højtidelig stemning.

17. Under et bord kan to tæpper placeret oven på hinanden skabe et helt unikt udtryk. Dette kan enten være under et spise- eller sofabord.

18. Miks gerne stilarter for at skabe en mere personlig stil.

19. I vinterhalvåret kan et løst tæppe skabe varme og hygge.

20. Har du en stor stue kan et stort tæppe sagtens ligge for sig selv – det er nogle gange synd at gemme et smukt tæppe væk under møbler.

21. Hvis du har mere end ét tæppe i samme rum, så skal du sikre dig, at de ikke er i samme størrelse. Tæpper i samme størrelse kan nemlig visuelt dele rummet op i to.

22. Antag ikke at et tæppe skal være firkantet. Tæpper findes i mange former, så find det tæppe, der passer bedst til dit hjem.

23. Til runde og formede møbler passer et rundt tæppe altid godt! Husk dog på at tæppet, hvis det skal ligge under spisebordet, skal være stort nok til at stolene kan trækkes ud og stadig stå på tæppet.

24. I et minimalistisk rum har et rundt tæppe større mulighed for at vise sig frem. Runde tæpper har det med at ”bløde” en skarp og hård indretning op.

25. Husk at pleje dit tæppe ordenligt, så det kan holde mange år.

Husk at bruge et gummiunderlag under dit tæppe. Sådan forhindrer du at tæppet rykker af sig selv.

Løse tæpper er nemme at flytte rundt med og perfekte hvis indretningen ofte ændres og fornyes. Brugen af tæpper skaber hygge i indretningen. Har du en bar plet derhjemme, skal du måske ud og finde det rigtige tæppe. Om det skal være farverigt eller minimalistisk – alt i alt skaber tæpper hygge!

løse tæpper og multifarvet kugletæppe

Her har vi en side med inspirerende billeder, hvor kugletæpper anvendes i indretningen. Ellers kan du se mere hos Betinna Holst.

Sådan plejer du dit tæppe

Ved at pleje og vedligeholde dit tæppe kan det holde i mange år. Rengøring og vedligeholdelse af uldtæpper skal gøres på korrekt vis, ellers kan man risikere at ødelægge tæppet. Her er nogle generelle tips til vedligeholdelse af tæpper:

  • Læg altid tæppet på et jævnt underlag. Sådan undgår du, at tæppet bliver skævt eller slidt på specifikke områder.
  • Få en professionel til at rengøre tæppet én gang om året.
  • Støvsug tæppet regelmæssigt – gerne en gang om ugen. Støv og snavs skaber friktion og slider på tæppet.
  • Fjern den værste væske fra tæppet med en ske og sug hurtigt det resterende op med et håndklæde, viskestykke eller køkkenrulle. Se mere omkring hvordan du fjerner pletter.