Sådan håndlaver vi kugletæpperne i Nepal

Hvordan laves kugletæpper hos Una LIVING

Hvordan laver vi kugletæpper hos Una LIVING

Produktionen af et kugletæppe er lang og tidskrævende. Det kræver tålmodighed og dedikation at fremstille bare ét enkelt smuk kugletæppe. Man kan også kalde dem ”filtkugle tæpper”.  Det kan tage alt fra 40 til 100 timers arbejde for en arbejder at fremstille et tæppe. Tæpperne laves af filtkugler med kun 100% ren merino uld fra New Zealand. Alle vores kugletæpper håndlaves af talentfulde nepalesiske kvinder med mange års erfaring inden for branchen. Kvinderne arbejder i små butikker tæt på deres hjem og får en god løn for deres utrolige arbejde.

Disse kvinder ville højst sandsynligt have stået uden job, da det normalt er mændene der arbejder i Nepal, mens kvinderne passer børnene. Det er derfor essentielt at arbejdstiden er fleksibel. Derfor kan de selv bestemme hvornår på dagen de vil arbejde, og kvinderne har muligheden for at arbejde på kugletæpperne hjemmefra. Arbejdet gør at familien har penge nok til at sende deres børn i en god skole og stadig kan passe dem.

Du kan se de flotte tæpper her

Filtkugle processen før de sammensættes til et gulvtæppe

Efter at merino ulden er importeret fra New Zealand skal det først igennem en maskine, der filter ulden før det farves. Alle farvemidlerne er allergi, gift og AZO frie.

Herefter modtager de nepalesiske kvinder filten, som nu skal transformeres til filtkugler / uldkugler.

Dette sker ved disse fire steps:

  1. Kvinderne deler filten op i lige store klumper, så størrelsen på filtkuglerne bliver ca. 2 cm i diameter efter sæbeprocessen.
  2. Når filten / ulden er delt op, lægges klumperne i lidt varmt sæbevand og bliver herefter rullet rundt. Dette kan enten gøres ved at rulle klumperne i hånden, eller som i Nepal ved at sprede kuglerne på et bord og ved brug af et stort bræt lave cirkulære bevægelser.
  3. Efter uldkuglerne er blevet rullet rundt, skylles de i koldt vand.
  4. Step 2 og 3 gentages indtil kuglerne har fået den korrekte form og fasthed.
  5. Herefter lægges de ud i solen for at tørre.

Hele denne proces gentages indtil nok filtkugler er produceret. Filtkuglerne lægges først i varmt vand for at udvide fibrene, så det er nemmere at filte sammen. Det kolde vand gør at uldfibrene trækker sig sammen og gør kuglen fast. Hver gang denne proces gentages bliver uldkuglen mere fast og hård.

Filtkuglerne sammensættes til et tæppe

Når filtkuglerne er soltørret, skal de syes sammen. Denne proces er den mest tidskrævende, da hver enkelt kugle skal syes sammen med de andre. Et gennemsnitligt kugletæppe er lavet af hele 5000 filtkugler. Dette kan være vanskeligt og kvinderne skal være meget præcise.

Mængden af tid der lægges i at producere et enkelt filtkugle tæppe er helt utroligt og det er virkelig et stykke kunst. På grund at det store tidsforbrug ved at lave et kugletæppe, ville det være enormt dyrt at producere i Danmark.