Rengøring af uld og kugletæpper – TIPS til fjernelse af pletter

et får
Har du nogensinde spildt rødvin på dit dyre uldtæppe? Tabt pizza eller tomatsovs på et uldtæppe? Efter at have læst denne artikel ved du, hvordan du skal komme af med sådanne pletter, og hvordan du vedligeholder og rengør et uldtæppe eller et kugletæppe. Et uldtæppe er en god investering, og kan være en smuk tilføjelse til ethvert hjem. Uld kan holde til meget slitage – en uldfiber er den stærkeste naturlige fiber. Men da det er naturlige fibre, har uldtæpper og kugletæpper brug for vedligeholdelse. Rengøring generelt eller fjernelse af pletter kræver en speciel teknik og vaskeprodukter. Heldigvis er løbende vedligeholdelse og rengøring let, da ulden i sig selv har en naturlig vokslignende belægning. Denne belægning hindrer snavs og væske i at trænge dybt ind i fibrene og holder snavset på overfladen. Derfor er rengøring af uld og kugletæpper relativt nemt.

Vedligeholdelse og generel pleje kan drastisk forlænge levetiden på et uldtæppe

Ved få enkle forholdsregler kan du helt undgå at skulle rengøre kugletæppet. Du bør sikre et støv- og mugfrit miljø, hvor tæppet ikke betrædes af beskidte sko. Regelmæssig støvsugning eller rystning af kugletæppet sikrer, at støv og snavs ikke sætter sig dybere fast i filten.

Tips til støvsugning af uldtæpper

Støv og snavs gnider mod uldfibrene i tæppet, og denne friktion kan på længere sigt skade tæppet. Derfor er det vigtigt at støv og snavs fjernes regelmæssigt med en kvalitets støvsuger. Uldtæpper bør støvsuges næsten ligeså ofte som et almindeligt tæppe. I de første år vil der være overskydende uldfibre, der stikker ud af uldkuglerne eller uldtæppet. Ved regelmæssig støvsugning vil disse fibre med tiden forsvinde. Her er nogle tips til at sikre en støvsugning, der ikke skader uldtæppet:
 • Det anbefales at undlade brug af støvsugebørsten, da børsten kan hive filten fra hinanden og dermed med tiden ødelægge kugletæppet.
 • Posen eller beholderen til støvsugeren bør være under halvt fuld.
 • Støvsugeren skal bevæges i en V form i stedet for en ”frem og tilbage” bevægelse. Ved at skifte retning bliver fibrene ikke ødelagt og tæppets levetid forlænges.
 • Uldtæpper kan vendes på hovedet, så bagsiden også kan blive støvsuget. Dette sikrer at støv og snavs fjernes og friktionen, der skader tæppet, mindskes.
Ved at følge disse 4 tips når du skal rengøre og rense dit uldtæppe, vil tæppet holdes smukt længere og levetiden forlænges!

Nyfalden sne – kan rengøre dit uldtæppe nemt og enkelt

Er der faldet sne? Så kan du nemt få rengjort dit uldtæppe grundigt. Rengøring af tæpper med sne er en genial proces. Ved at lægge tæppet i sneen, vil sneen komme i kontakt med overfladen af dit tæppe. Ved kontakt med tæppet vil sneen smelte lidt og binde sig til støvet. Tyngdekraften vil hive vandet ned og væk fra tæppet. Støvmider og deres æg dør i frostvejret, endnu en god grund til at anvende denne teknik. Udover at denne proces hiver støvet ud af tæppet nemt og enkelt, vil den kolde sne også få uldtæppet til at rejse sig igen. Dit kugletæppe eller uldtæppe vil altså blive næsten så god som ny. Det er super enkelt at rengøre tæppet i sne. Sådan rengør du dit tæppe i sneen:
 • Først skal du bildt slå det værste støv og snavs af tæppet med en “gammeldags” tæppebanker eller med en flad hånd.
 • Læg herefter tæppet i nyfalden sne. Frost og tøsne kan også bruges, så længe sneen er ren.
 • Lad det ligge i sneen i nogle timer.
 • Bask sneen af tæppet og tag det med indenfor igen.
Du kan lægge tæppet på begge sider for at få alt støvet ud. Denne proces kan også anvendes til rengøring af lammeskind, puder og andet uld

Rengøring af dybere pletter

Den naturlige belægning gør, at det tager længere tid for en plet at trænge dybere ind i kugletæppet. Hvis uheldet skulle være ude og der kommer væske på tæppet, så rengøres tæppet ved at duppe pletten med en klud (pas på med farvede klude/håndklæder) eller køkkenpapir. HUSK på at uldtæppet aldrig må skrubbes, idet uldfibrene kan tage skade eller skrumpe. Derfor skal du altid kun duppe det ramte område og ikke skrubbe. Fjernes pletten ikke helt ved denne behandling kan lidt sæbevand anvendes, så længe det ikke siver ind i kugletæppet eller der gnides for voldsomt på tæppet. Det er dog ikke alle væsker der kan fjernes på denne måde. Vi har her oplistet de mest almindelige væsker.  

Rengøringsmidler der aldrig må bruges!

Da uld er et naturmateriale er der flere ting, som det ikke kan tåle og som kan gøre alvorlig skade på dit uldtæppe. Kan væsken ikke duppes væk, er der brug for stærkere produkter. Her er de rengøringsmidler du aldrig må anvende på uld:
 1. Enzymer æder uld fibrene
Når en plet skal fjernes med et vaske- eller rengøringsmiddel må det IKKE indeholde enzymer. Grunden til at ulden ikke kan tåle enzymer er, at enzymerne vil ”æde” ulldfibrene. Brug i stedet vaske- eller rengøringspulver specifikt lavet til uld eller et produkt uden enzymer. I nødstilfælde kan hårshampoo anvendes som et alternativ til rengøringsmidler, idet uld går ind under typen ”hår”.
 1. Pletfjernere med ammoniak eller andre stærke alkaliske midler (Oxygen-baseret, natriumkarbonat eller hydrogenperoxid)
Pletfjernere der indeholder ammoniak eller andre stærke alkaliske midler skader dit uldtæppe på samme måde som enzymer. De ødelægger uldfibrene og kan misfarve tæppet. Så minimer brugen af pletfjerner for at minimere risikoen for ødelagt uld.
 1. Blegemiddel
Blegemiddel ligger på den basiske side af pH skalaen, mens uld ligger på den sure side. Hvis du kombinerer den ”sure” uld med almindelig blegemiddel, får du en kemisk reaktion, der kaldes ”neutraliserings reaktion”. Resultatet bliver at blegemidlet opløser uldfibrene og ulden kan blive gul.
 1. Tørt pulver rengøringsmidler
Disse kan være effektive til at fjerne pletten, men kan efterlade en rest, som er næsten umulig at fjerne.
 1. Meget varme midler
Uld kan skrumpe hvis det udsættes for kogende vand eller meget høj varme. Så undgå at bruge for varmt vand eller føntørre tæppet. Rengøring af kugletæpper Husk dog på at mange orientalske og persiske tæpper i dag laves af syntetiske fibre og ikke uld. Vores kugletæpper er alle lavet af 100% merino uld (link). Er du usikker på hvilken type materiale dit tæppe er lavet af, kan du brænde et hår af tæppet. Lugter det af brændt hår, er tæppet lavet af uld. Som hovedregel må der ikke anvendes rengøringsmidler med en pH værdi på over 8,5. Forsøg også altid at anvende miljørigtige rengøringsmidler.

De mest almindelige pletter og hvordan de fjernes

Vi anbefaler ikke at man prøver at fjerne dybe pletter selv, da uld absorberer mere vand end syntetiske fibre og derved er svære at tørre. Det er desuden svært at finde et rensemiddel til uld. Her har vi listet de mest almindelige former for pletter og hvordan de fjernes hjemme på den bedste måde. Type: Kaffe, vin, blodpletter, bær, slik, chokolade og is. Rensemiddel: Sæbevand, eddike eller brintoverilte (værste tilfælde) Fjern først den værste væske med en ske. Dub pletten med en ufarvet klud eller lignende, brug lidt vand og dub igen. Hvis pletten endnu ikke er fjernet, kan en let eddikeblanding anvendes til at rengøre uld- eller kugletæppet. Hvis dette ikke fjerner pletten er vores råd, at få en professionel til at rengøre dit kugletæppe. Husk at dubbe forsigtigt, brug lidt let eddikeblanding og rens med vand – denne proces gentages indtil pletten er fjernet. I værste tilfælde kan lidt brintoverilte anvendes på samme måde som eddiken. Type: Diverse madvarer og pletter forårsaget af husdyr Rensemiddel: Natron, eddike og vaskemiddel Hvis man har dyr som hund eller kat er det næsten umuligt at undgå rengøring af tæpper. Den nemmeste måde at rense tæppet på, er ved brug af disse:
 • Natron
 • ¼ kop hvid eddike
 • ½ teskefuld flydende opvaskemiddel (husk hvad det ikke må indeholde)
 • Vand
Først skal maden eller dyrets efterladenskaber fjernes fra tæppet, og det værste fjernes med et håndklæde eller lignende. Herefter skal området dækkes med natron, som vil suge væsken op. Lad det virke i ca. 30 minutter før det støvsuges væk. Bland eddike, opvaskemiddel og vand sammen og dub det på det ramte område. Hæld lidt kold vand på og absorber vandet med et håndklæde. Herefter skal det bare tørre. Type: Mudder Rensemiddel: Sæbevand eller brintoverilte (værste tilfælde) Lad mudderet tørre. Bræk det i stykker og støvsug resterne op. Skyld området med lidt sæbevand. Igen er processen; dub, sæbevand og rens med lidt vand. Husk at begrænse brugen af væsker. Ved mudder pletter der ikke kan fjernes med sæbevand, kan brintoverilte anvendes. Type: Katte urin eller øl Rensemiddel: Sæbevand eller eddikeblanding Dup det ramte område og skyld med lidt vand. Forsvinder pletten ikke, så brug lidt sæbevand og skyld herefter med lidt vand. Gentag denne proces indtil at pletten forsvinder. Forsvinder pletten ikke, så vil en eddike blanding (1 del hvid eddike og 1 del vand) kunne sprayes eller duppes på det ramte område. Dup herefter med et tørt håndklæde og skyld med vand. Gentag indtil pletten er væk. Type: Ketchup, mixed drinks, sojasovs, akvarel farver. Rensemiddel: Sæbevand Fjern det værste med en ske, og dub det væk. Forsøg at opløse det spildte med vand eller sæbevand og dub på det ramte område, gentag denne proces. Kan pletten ikke fjernes, skal du søge professionel hjælp. Type: Fedt, håndlotion, kuglepen blæk, makeup. Rensemiddel: Alkohol eller brintoverilte (værste tilfælde) Dup og fjern det værste spild på tæppet. Påfør sprit/alkohol på det ramte område med et håndklæde og rens med vand. Gentag denne proces indtil plettet er fjernet. Brintoverilte kan bruges i værste tilfælde. Type: Ludbaseret afløbsrens, blegemiddel indeholdende klor, hårfarvningsmidler, jod, insekticider, sennep med gurkemeje, plantegødning Disse typer kan ikke fjernes, selv med professionel hjælp! Det eneste alternativ er at stille et møbel over på ramte område. Type: Tyggegummi Skulle du få tyggegummi på dit uld tæppe, så find isterninger frem og frys tyggegummiet ned. Derved er det nemmere at brække af. Type: Rust Brug sæbevand og rens med almindelig vand. Hvis det ikke hjælper, er professionel hjælp den eneste udvej. Generelt vil en hurtig klud kunne klare pletterne, inden de trænger ned i kugletæppet. Den naturlige belægning gør, at væsker vil lægge sig som perler på overfladen. Så det gælder bare om at være hurtig! Rengøring af multifarvet kugletæppe

Professionel rengøring

Det gælder generelt for både løse tæpper (kugletæpper, persiske kludetæpper osv.) og væg til væg tæpper, at hjemmerengøring ikke kan anbefales. Uldfibre kan være svære at arbejde helt i dybden med, hvilket er grunden til at professionel rengøring er det bedste valg. Uld absorberer nemlig meget mere vand end syntetiske fibre, hvilket gør uldtæpper svære at tørre. Desuden er de fleste rengøringsmidler for basiske til rengøring af uld. For at undgå misfarvninger og ødelagte fibre er rengøringsmidlet nødt til at have den korrekte pH-værdi. Dette kan være svært selv at håndtere, og derfor anbefales det at søge professionel hjælp. De fleste gulvtæppe fabrikanter anbefaler at man får rengjort sit uldtæppe professionelt hver 12. til 18. måned. Visse forhold kan gøre hyppigere rengøring nødvendig. Det kan for eksempel være nødvendigt hvis du har indendørs kæledyr, små børn eller hvis tæppet har ligget et sted hvor der er store mængder af fedtet snavs (fx garagen eller entreen).

Konklusion

Forebyg skader og forlæng dit tæppes levetid ved at behandle dit uldtæppe korrekt og holde et støvfrit miljø. Støvsug det regelmæssigt, så støv friktionen minimeres. Hvis der skulle komme et plet på tæppet, så vær hurtigt med et viskestykke, håndklæde eller køkkenrulle og få duppet området. Herved kan du nå at få væsken suget op inden det sætter sig i tæppet. Ved rengøring må enzymer, alkaliske midler og blege midler ALDRIG bruges. Brug i stedet sæbevand lavet til uld eller hårshampoo. Et uldtæppe der vedligeholdes korrekt kan holde i mange år og er en god investering.